fbpx

Rosa v. d. Bosch

Loopbaancoach in Noord-Holland (Noord)
"Ik vind het leuk om humor in te zetten in mijn gesprekken en krijg vaak te horen dat ik daarmee een nieuwe kijk op een bestaande uitdaging teweeg kan brengen "

Rosa is loopbaancoach in Hoorn en omstreken. Wil jij jouw situatie veranderen maar weet je niet hoe? Rosa helpt je focussen op dat wat je wil bereiken. Zij begeleidt jou van je wens naar je nieuwe werkelijkheid.

Loopbaancoach Rosa heeft veel van de wereld gezien. Voor ze coach werd bij Startwijzer heeft ze met haar vriend een wereldreis gemaakt. Hoewel ze zich tijdens deze reis had voorgenomen alleen maar dingen te doen die ze leuk vindt, moest er, eenmaal thuis, ook brood op de plank komen. Ze ging werken als communicatieadviseur. In het jaar dat ze deze functie vervulde, heeft ze zich niet fijn gevoeld. “Ik liep tegen mijn eigen beperkingen aan. Ik ben een perfectionist. Als ik bijvoorbeeld een paar regeltjes voor de interne communicatie moest schrijven, maakte ik daar een heus diepte-interview van.” Door haar perfectionisme lukte het haar niet dingen op tijd op te leveren en dat resulteerde in discussies met haar manager. “Ik zei liever te laat dat het ik het af had dan op tijd dat iets me niet ging lukken.” Toen haar contract vanwege bezuinigen niet verlengd werd, wist Rosa niet wat ze moest doen. Haar achtergrond ligt in de journalistiek en ze had altijd gedacht dat dat bij haar hoorde. Een gevoel van falen ging gepaard met het gevoel niet genoeg te zijn. “Ik betrok dat wat ik deed meteen op mijn identiteit en voelde me hierdoor een mislukking.”

Na haar ontslag heeft Rosa de tijd genomen om bij te komen. Om te onderzoeken waarom ze tegen bepaalde dingen bleef aanlopen en hoe ze daarmee om kon gaan, heeft ze NLP trainingen gedaan. Tijdens die cursussen begeleidde ze ook andere mensen en toen kwam ze erachter hoe leuk ze dat vond! Vanuit dit enthousiasme is ze coach geworden.

Rosa’s stijl van coaching kenmerkt zich door veel vragen te stellen. Ze probeert eerst de breedte in te gaan en niet meteen te focussen op een loopbaan, maar juist op wat er speelt bij een klant. “Mijn ervaring is dat wanneer klanten ergens tegenaan lopen het vaak te maken heeft met iets dat dieper ligt.” Door goed door te vragen hoopt Rosa de kern op te zoeken. Daarbij zet ze ook graag haar humor in. Op die manier kan iets luchtiger worden en kunnen makkelijker stappen gemaakt worden. Rosa is een betrokken coach. Wanneer een krantenartikel of een bepaald boek haar doet denken aan een klant dan stuurt ze het door. Buiten het feit dat ze met klanten praat, doet Rosa oefeningen met haar klanten zodat ze dingen kunnen ervaren of gaat ze met hen een stukje wandelen. “Het kan helpen naar buiten te gaan en je lijf in beweging te zetten. Ik heb aandacht voor de energie die klanten ervaren en help klanten die hooggevoelig zijn om te aarden.”

In ieder traject zijn er momenten dat klanten het even niet zien zitten. Rosa helpt hen door te kijken naar wat ze al bereikt hebben. Niet alleen tijdens het traject, maar in hun hele leven. “Iedereen heeft kwaliteiten alleen niet iedereen is zich daar volledig van bewust. Het is ook goed om te waarderen waar je nu staat en welke hulpbronnen je al hebt.” Rosa realiseert zich dat het niet niks is om gecoacht te worden en iemand tegenover je te hebben die jou bevraagt. Ze complimenteert mensen voor hun moed om hulp te vragen. Ook stimuleert ze haar klanten om groots te durven dromen. Daarna kan je je droom concreet maken.

Het valt Rosa op hoe veerkrachtig mensen zijn. “Sommigen hebben veel te verduren gehad en blijven positief. Die flexibiliteit is prachtig!” Ze vindt het inspirerend te zien wanneer mensen acceptatie vinden in hun situatie. Dat helpt haar zelf ook een pas op de plaats te maken. Je kan wel van alles willen, maar aandacht voor bezinning is ook belangrijk.

Rosa ervaart Startwijzer als een betrokken bedrijf. Onder andere door de workshops die worden aangeboden en door hoe de coaches onderling naar elkaar verwijzen. Hierin staat altijd het belang van de klant voorop. Ze ziet veel gedrevenheid bij haar collega’s.

In haar vrije tijd is Rosa graag sportief bezig. Ze volgt lesjes boksen en Zumba. Daarnaast houdt ze ervan om te zingen. Ze heeft in een band gezeten en je kan haar regelmatig zien schitteren in een karaokebar. Haar twee favoriete nummers om te zingen zijn ‘Sweet Child O’ Mine’ van Guns N’ Roses en Jerusalem van Anouk. Naast haar sportieve en muzikale activiteiten heeft Rosa genoeg andere hobby’s om zich mee bezig te houden. Zo doet ze aan fotograferen, lezen, tekenen, schilderen en maakt ze sieraden. En voor een gezellig praatje maakt Rosa ook graag tijd vrij!