“Begin dit jaar ben ik begonnen met mijn nieuwe project: Verhalen in de vensterbank. Ik ben schrijver en iedere aflevering lees ik één van mijn korte verhalen voor. Deze duren 10 tot 15 minuten en zijn dus makkelijke brokjes literatuur om tussendoor met een kopje thee of in de trein te luisteren.
Eigen platform
Het begon allemaal met een gesprek met m’n zusje. Ik hou van schrijven. Dat doe ik al lang en veel en hierdoor heb ik een grote productie. Op een gegeven moment begon ik onrustig te worden omdat ik zoveel schreef en eigenlijk niemand mijn verhalen las. Om je werk via een uitgever te laten publiceren heb je een goed netwerk nodig en dat is niet mijn sterkste kant. Toen stelde mijn zusje voor om de uitgever gewoon over te slaan en mijn eigen platform te creëren, zowel op Youtube als via een podcast.
Mijn ondernemerstraject
Omdat ik autisme heb, kwam ik in aanmerking voor extra begeleiding. Via het UWV kwam ik met Startwijzer in contact. Het ondernemerschap past goed bij mijn artistieke ambities en bij mijn creatieve vooropleidingen. Ik besloot daarom een ondernemerstraject te volgen.
Mijn coach Annelies Laan spreek ik regelmatig. Ik heb de neiging ergens helemaal in op te gaan en het is daarom belangrijk om mijn eigen grenzen te beschermen. Er is ook een leven naast het schrijven! Daarnaast leer ik hoe ik zakelijke contacten aan kan gaan. Het is leerzaam om vanuit een ondernemersperspectief op mezelf te reflecteren en ik vind het heel fijn dat ik niet enkel meer aan het creëren ben. Het proces dat daarna komt, maken we concreet. Zojuist hebben we het eerste traject afgerond waarin de focus lag op voorbereidend werk en de website. Nu gaan we kijken naar groei- en verdienmodellen. Hoe kan mijn bedrijf op de lange termijn houdbaar blijven en hoe zorg ik ervoor dat ik meer mensen bereik.
Voordelen autisme
Hoewel ik door mijn autisme sommige sociale situaties moeilijk kan inschatten, zitten er ook voordelen aan. Bijvoorbeeld bij contractonderhandelingen. In zo’n onderhandeling volgt de sociale interactie bepaalde regels en het gaat er niet om of je aardig gevonden wordt. Ik vind dat makkelijk omdat sociale interacties sowieso al volgens regels gaan voor mij.
Uit mijn eigen wereld
Voordat ik bij Startwijzer kwam zat ik veel in mijn eigen wereld en was ik alleen maar bezig met schrijven. Ik was er helemaal niet mee bezig om mijn werk naar buiten te brengen. Nu voelt het alsof ik veel meer controle en inzicht heb in hoe ik dat kan doen. Wanneer ik een mooi verhaal heb geschreven, kan ik er zelf voor zorgen dat dat in de wereld komt zoals ik dat wil. Het heeft me de kracht gegeven om zelf de controle te nemen. Daarnaast heb ik een belangrijke stap gezet in hoe ik moet netwerken. Wanneer ik dacht aan netwerken dan stelde ik borrels voor waarop je jezelf moet verkopen. Dat zag ik mezelf nooit doen. Nu zie ik in dat netwerken ook kan betekenen dat je hulp kan accepteren en dat naar je eigen voordeel kan ombuigen. Terwijl ik voorheen niks van anderen wilde aannemen als het om mijn werk ging, sta ik nu open voor hulp en dat heb ik aan Startwijzer te danken. Het is mooi om te zien dat veel mensen geloven in wat je doet en dat ze je verder willen helpen. En ik ben ook heel opgelucht dat ik niet op anderen hoef af te stappen tijdens borrels.
Wens
Het is mijn wens om de best mogelijke verhalen aan een zo breed mogelijk publiek over te brengen. Verhalen zijn de bouwstenen van onze cultuur. Ze verbinden mensen en maken van een groep vreemdelingen een gemeenschap en een maatschappij. Het is mijn missie om verhalen te schrijven die je een inkijkje geven in een ander perspectief om zo meer begrip te creëren voor onszelf en elkaar. Via dat begrip en die verbinding kom je uiteindelijk tot een meer inclusieve maatschappij.
Tips voor ondernemers
Voor toekomstige ondernemers heb ik twee tips. De eerste is: ga het gewoon doen. Je hoeft niet alles te hebben uitgedacht voor je begint. Je kunt je plan later nog vormen en bijsturen. Mijn tweede tip is specifiek voor mensen uit de artistieke wereld. Ik zou het iedereen aanraden om je het ondernemersperspectief eigen te maken en dit ook in te zetten. Denk over jezelf na als bedrijf en verlies je niet in het geïdealiseerde beeld van een kunstenaar op zolderkamertje. Die extra blik helpt je verder, dus schuw dat niet.
De impact van mijn verhalen
Wanneer mensen een verhaal op mijn platform hebben geluisterd, krijgen zij een tijdelijk inkijkje in het leven van iemand anders. Je kan je hierdoor minder eenzaam of zelfs getroost voelen omdat je je eigen gevoelens herkent bij een ander. Daarbij vergroot het perspectief van een ander je eigen perspectief. De wereld gaat als het ware open als een bloem.
Ik nodig iedereen uit om een kijkje te nemen op mijn Youtube kanaal en om de podcast op te zoeken.”
https://www.youtube.com/results?search_query=verhalen+in+de+vensterbank
Het verhaal van Richelle uit Heemskerk
Meer lezen over aanpak “Autisme”.