Voor haar herseninfarct leidde Anouk een zeer actief leven. Ze werkte veel, ook in de weekenden wanneer haar kinderen bij haar ex-partner waren. Naast haar werk bij de huisartsenpost en als leidinggevende op de spoedpost, was ze ook actief betrokken bij sport, had ze paarden en fungeerde ze als taxichauffeur voor haar dochters. Haar sociale leven was dynamisch, met een grote vriendenkring waarmee ze regelmatig op pad ging.
Op haar 42ste veranderde alles toen ze op een ochtend wakker werd en merkte dat haar gezicht scheef stond. De klachten verergerden, en een collega merkte op dat Anouk vreemde berichten stuurde. Al snel werd duidelijk dat Anouk een cerebrovasculair accident (CVA) had gehad, met uitval aan de linkerkant. Een neuroloog stuurde haar naar huis voor een week rust, maar het besef dat actie nodig was, drong pas later echt door.
Na de diagnose volgde een intensief programma van fysiotherapie, ergotherapie en logopedie, dat twee jaar duurde. Ze keerde terug naar haar werk, zij het in een andere functie als roostermaker, en begon ook een opleiding psychologie. Echter, lezen en begrijpen ging moeizaam. Haar tijdelijke functie als roostermaker was prettig, maar ze miste haar passie. Helaas had Anouk enorme pech; na 1,5 jaar volgde haar tweede CVA. Dit keer verloor ze het vermogen om te praten en te lopen en had ze slikproblemen. Haar emoties waren geremd, en Anouk moest 2,5 jaar revalideren.
Toch liet zij zich niet tegenhouden. Tijdens de revalidatie rondde ze haar studie af en begon in 2016 voorzichtig met het opzetten van haar eigen praktijk. Het leven na het tweede CVA was echter moeilijker. Het maken van contact met haar vrienden werd lastiger, haar financiële ruimte verdween door een uitkering, en re-integratie verliep moeizaam. Anouk besefte dat ze niet meer in een groot team kon werken, wat leidde tot sociaal isolement en rouw om het verlies van haar oude leven.
Het dagelijks leven werd een uitdaging. Ze kon niet meer zomaar deelnemen aan spontane activiteiten, zowel financieel als qua energie. Ze worstelde met lezen, waarbij ze vaak dezelfde bladzijde negen keer herlas en woorden opzocht om hun betekenis te begrijpen. Maar ze leerde dat het oké was om hulp te vragen. Elke stap, hoe klein ook, was een overwinning. Probleemoplossend denken werd cruciaal, en ze ontwikkelde het vermogen om niet in problemen, maar in uitdagingen te denken. “In plaats van een boek te lezen, kun je ook naar een boek luisteren,” zegt Anouk. “Wees creatief; het hoeft niet altijd volgens de gebaande paden.”
Anouk is inmiddels van veel klachten hersteld en is nu al een aantal jaren succesvol coach voor Startwijzer. Wil je haar profiel lezen? Klik dan hier.
Meer lezen over aanpak “NAH”.